Puhelinaika arkisin klo 8-10 0445222660
fi

Hevosen ulkoloiset: väive

01/01/2016

Ectoparasites of the horse: Biting louse, Damalinia Equi

Väive (Biting louse, Damalinia Equi) ja täi (sucking louse, Haematopinus asini) ovat hevosen ulkoloisia, jotka aiheuttavat karvalähtöä ja kutinaa. Väive on hevosella tavallisempi. Täi lienee hävinnyt Suomesta. Väive syö hilsettä ravinnokseen.

Väiveet lisääntyvät parhaiten keväällä ja syksyllä. Kylmällä ilmalla munat eivät kuoriudu. Kuumassa väiveet kuolevat. Väive elää elämänkiertonsa kaikki vaiheet hevosen karvapeitteessä. Väive tartuu hevosesta toiseen tai loimien ja hoitovälineiden välityksellä. Huonokuntoiset ja nuoret hevoset ovat alttiimpia tartunnoille.


Oireet

Kutinaa, hilsettä ja väiveiden määrästä riippuen enemmän tai vähemmän huono karvapeite. Nuori varsa voi näyttää "koinsyömältä". Karvaa voi lähteä kohdista, mistä hevonen on hangannut ihoaan.

Diagnoosi

Väiveet viihtyvät parhaiten harjan alla tai sään lähellä. Karvapeitteeseen tehdään jakauksia ja tarkastellaan ihoa taskulampulla. Voidaan nähdä liikkuvia punertavan ruskeita 3 mm kokoisia väiveitä ja karvoissa kiinni olevia pieniä valkoisia munia (saivareita) ja hilsettä. Väivediagnoosi voidaan varmistaa vielä mikroskoopilla.

Hoito

Kaikki toistensa kanssa kontaktissa olleet hevoset lääkitään Coopersect spot on- valmisteella (deltametriini, hyönteismyrkky), jota laitetaan hevosen selkärangan kohdalle harjan viereen iholle ja takapuolen päälle, mutta ei satulan kohdalle 1-12 ml hevosen koosta riippuen (tavallisen kokoiselle hevoselle 10 ml, shetlanninponille 5 ml). Hoito toistetaan 3-4 viikon välein yhteensä kolme kertaa, koska lääke ei tehoa muniin, joista voi kuoriutua uusia väiveitä.

Hevoset pestään tavallisella pesuaineella ja tarvittaessa huono karva leikataan pois. Tällä hetkellä ei ole myynnissä väiveisiin tehoavaa shampoota. Tavallisella pesulla saadaan kuitenkin munia pestyä mekaanisesti pois.

Väive voi elää kaksi viikkoa hevosen ulkopuolella esim. loimissa, joissa on hilsettä. Kaikki harjat, loimet, satulahuovat yms. välineet tulisi pestä 60 asteessa ja laittaa aurinkoon kuivumaan. Väive ei viihdy kuumassa auringonpaisteessa. Harjojen desinfiointiin voidaan käyttää maatalouskaupoista saatavaa Virkon S valmistetta. Kaikilla hevosilla pidetään omat hoitovälineet. Hevosen väive ei tartu ihmisiin eikä muihin kotieläimiin.